Jaki piec do pizzy wybrać

Wakacje to czas, w którym wielu restauratorów postanawia otworzyć własne lokale w dodatku w miejscach, w których wypoczywają turyści. Jeśli już ktoś decyduje się na wakacje, to nie po to, ażeby na nich oszczędzać, więc taki biznes może przynieść całkiem duże dochody. Najpierw powinno się jednak zainwestować w zakup lub leasing sprzętu do takiego miejsca.

W każdej wakacyjnej knajpce przyda się grill. Zdecydowanie najlepszy może okazać się wydajny a ponadto ekologiczny grill gazowy ogrodowy stal nierdzewna. Pomieści wiele wyrobów, zarówno mięsnych, jak i tych, po które sięgają wegetarianie. Poza tym łatwo utrzymać go w czystości i nie dymi tak, jak grill węglowy. To będzie szczególnie ważne w miastach, gdzie wakacyjne knajpki rozsiane są jedna obok drugiej ciasno na deptaku. Taki grill to wydatek około 3-4 tyś., choćby zdarzają się tańsze modele. To niedużo i właściwie może zwrócić się w kilka dni. Obroty na takim grillowym stanowisku, jeśli przygotowane potrawy będą smaczne, mogą być w rzeczywistości spore. Istotne jest, by zatrudnić do obsługi kogoś, kto zna się na grillowaniu i niczego nie spali. Zadowoleni klienci na pewno będą wracać i polecać lokal innym turystom. Lato to czas słodkich deserów i lodów, więc w każdym ogródku z barem przyda się maszyna do lodów włoskich. To dość duży wydatek, bo cena takiego sprzętu to wręcz 10 tysięcy złotych. Natomiast, by się zwróciła, wystarczy sprzedać nieco ponad tysiąc lodów. To żaden problem w letni dzień, zwłaszcza że turyści, którzy przyjeżdżają na wakacje z dziećmi nie oszczędzają na lodach, gofrach i innych słodkościach. Do kompletu przyda się jeszcze bemar elektryczny pojedynczy z kranem, w którym temperaturę mogą zachować produkty garmażeryjne. Inwestycja w takie urządzenie opłaci się w lokalu, który serwuje też ciepłe śniadania. Z perspektywy klienta prowadzenie restauracji, szczególnie w sezonie wakacji, wydaje się być bardzo proste. Jedynie ci, którzy zajmują się tym biznesem na co dzień wiedzą, z jak ciężką pracą się to wiąże. Zyski mogą być spore i wystarczać na przejście reszty roku, ale nakłady pracy też są ogromne.

Zobacz także: piece konwekcyjno parowe.