Skip to content
  • Polityka prywatności
Copyright Gazeta 2025
Theme by ThemeinProgress
Proudly powered by WordPress

HOT

  • Przykłady zastosowań detektorów w przemyśle
  • Rozwiązania systemowe w projektowaniu i wykończeniu przestrzeni
  • Funkcje programów do fakturowania internetowego
  • Procedury wzorcowania instrumentów pomiarowych
  • Agencje pracy i ich rola w procesie zatrudniania
  • Polityka prywatności
Gazeta
  • You are here :
  • Home
  • Kulinaria
  • Z czym jeść kolendrę

Z czym jeść kolendrę

Kulinaria Article

Kolendra to zioło o wielu właściwościach prozdrowotnych. Zawiera sporo przeciwutleniaczy, zatem pomaga zapobiegać wielu chorobom określanym mianem schorzeń cywilizacyjnych. Może obniżać poziom złego cholesterolu oraz działać przeciwmiażdżycowo.

Zioła doniczkowe najlepiej smakują wówczas, gdy stanowią dodatek do surowych dań, a zatem kanapek i sałatek. Tym samym bazylia sprawdzi się jako dodatek do kanapki z pomidorem a szczypiorek w doniczce do pasty jajecznej. Zioła można hodować w ogrodzie lub na balkonie. W okresie zimowym, w czasie przymrozków mogłyby nie przetrwać na świeżym powietrzu. Część ziół zimuje wówczas w gruncie. Mimo sporych mrozów nie należy ich niczym przykrywać. Są w stanie przetrwać temperatury wręcz do -25 stopni, a takie zdarzają się coraz rzadziej. Trzeba jedynie pamiętać o tym, by je obciąć tuż przy ziemi a wraz z wiosną zaczną im wyrastać nowe pędy. Tak jest w sytuacji wieloletniego szczypiorku albo mięty ogrodowej. Inne zioła, tj. bazylia i kolendra można hodować na parapecie. Wystarczy regularnie je podlewać. Zioła mają to do siebie, że nie potrzebują żadnego nawozu. Wystarczy podlewanie wodą z kranu. Bardzo ważne jest, żeby nie przelać doniczki. W takim przypadku korzenie rośliny mogą rozpocząć gnić. Zioła, choćby uprawia się łatwo, lepiej zakupować w sprawdzonych źródłach. Sadzonki można nabyć w kwiaciarniach i sklepach ogrodniczych. Te kupione w supermarketach mogą być słabsze i nie rosnąć tak dobrze, jak nabyte u ogrodnika. W całości nie warto bawić się w hodowlę ziół od nasionka. Zwykle trwa to bardzo długo. Nie gorzej zakupić gotowe sadzonki i od razu cieszyć się smakiem ziół. Niektórzy ludzie własną pracą suszą zioła z ogrodu, ażeby zimą dodawać je do potraw w nieco innej formie. To dość żmudny proces, zwłaszcza że zioła suszone można zakupić w praktycznie każdym sklepie za nieduże środki finansowe. Niektórzy natomiast mają dużo satysfakcji z tego, że mogą własnymi siłami przygotować zioła, zatem suszą je na letnim słońcu a potem wysuszają prócz tego w piekarniku.

Zobacz także: szczypiorek w doniczce.

You may also like

Składniki typowe dla różnych regionów Azji

Najlepsze przepisy kulinarne online w jednym miejscu

Jakie warunki są potrzebne do uprawy ziół w doniczce?

Kategorie artykułów

  • Budownictwo i architektura
  • Dom i ogród
  • Elektronika
  • Finanse i bankowość
  • Inne
  • Komputery i internet
  • Kosmetyki i moda
  • Kulinaria
  • Kursy i szkolenia
  • Marketing i reklama
  • Medycyna i uroda
  • Motoryzacja
  • Motoryzacja i transport
  • Nieruchomości
  • Pozostale
  • Prawo
  • Ślub i wesele
  • Sport i turystyka
  • Szkolnictwo i nauka
  • Uncategorized

Nasz portal

Qacode.pl to przestrzeń, gdzie ciekawość spotyka się z wiedzą. Publikujemy inspirujące artykuły na różnorodne tematy, od technologii i nauki po kulturę, zdrowie i styl życia. Dzięki nam odkryjesz nieznane fakty, zgłębisz aktualne trendy i poszerzysz swoje horyzonty. To miejsce dla tych, którzy chcą wiedzieć więcej, myśleć szerzej i czerpać radość z odkrywania świata.

Copyright Gazeta 2025 | Theme by ThemeinProgress | Proudly powered by WordPress

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności